Rozdelenie skupín ľudí, ktorí si pojem pomoc rôzne vysvetľujú a podľa toho konajú

31. októbra 2015, hullovamaria, Nezaradené

Pojem pomoc si vysvetľujeme rôzne, ale podstata pomoci zostane nezmenená, pomáhame s láskou a zostane po nás kus nenahraditeľnej práce, nakoľko sa ľuďom v núdzi aspoň z časti, na krátku či dlhšiu dobu vyrieši situácia.

• Do prvej skupiny sa zaraďujú tí, ktorí sú vďační za každú pomoc, nezabudnú na to, že ich niekto vytiahol z ťažkej situácie. Pomáhajú iným a v prípade núdze toho, kto im pomohol sa neobrátia chrbtom a snažia sa, aby boli vždy nablízku a aspoň psychicky ho podporili „v núdzi poznáš priateľa“
• Do druhej skupiny patria tí, ktorým sa pomohlo zdolať ich situáciu, ale nedokážu pomáhať druhým z rôznych faktorov – nechcú sa tým vrátiť k spomienkam, keď boli v takej situácií ako ten, kto pomoc potrebuje. Majú veľa svojich problémov a ďalší problém by bol pre nich iba záťažou, alebo sa už naučili sami bez pomoci druhých problémy zdolávať a pomoc už nepotrebujú.
• V tretej skupine sú tí, ktorí si nevážia pomoc a akoby zabudli na to, že ich niekto vytiahol z materiálnej či sociálnej núdze, ak im pomáhajúci opäť nepomôže stane sa pre neho veľký nepriateľ, využívajú dobrosrdečnosť pomáhajúcich, berú pomoc ako samozrejmosť.

z prieskumu skupinovej sociálnej práce na sociálnej sieti